Skinnen & tygerna - Annie's Fårskinnsfällar

Go to content

Skinnen & tygerna


SKINNEN OCH TYGERNA


Skinnen
jag använder är antingen från grå, glansiga, lockiga Gotlandsfår eller från lockiga, silkigt mjuka, gräddvita Leicesterfår. Mjuka lammskinn, ibland större tackskinn. Alltid utvalda direkt från fårgårdar i Sverige, beredda i Tranås och tvättbara.


Skinnen varierar i färg, lockstorlek och hårlängd. Jag handplockar de allra bästa skinnen och väljer noga ut vilka som passar ihop i en fäll. Du kan beställa den typ av skinn du gillar mest. Obs att långhåriga skinn inte är tvättbara.


Tygerna, noga utvalda, i naturmaterial – bomull, siden, ull, lin – kommer från hela världen. De är oftast handvävda eller handquiltade, Fair Trade märkta, ibland vintage.
Du kan också välja ett eget tyg till din fäll, kanske något du redan har hemma eller ett särskilt älsklingstyg. Jag kan också hjälpa till att hitta ett tyg enligt dina önskemål.


Fällarna syr jag enligt klassisk, svensk modell i olika storlekar. De sys med en pälskant på läder-/tygsidan, en s.k. luskant. Förr i världen var det vanligt att man hade fällar som sängtäcken här i Sverige och då klämde man ihjäl sänglössen just i luskanten som är öppen mot ytterkanten…
Fällar värderades högt och togs upp i bouppteckningen som en av gårdens tillgångar. De gick i arv mellan generationerna och syddes av speciella fällmakare.
Traditionellt användes hemvävda tyger av ull eller ibland av bomull. Jag tycker om att använda unika tyger från olika delar av världen – det blir en spännande kombination och så vackert!

Varje fäll numreras och levereras med ett individuellt dokument med uppgifter om skinnens och tygets ursprung och utförliga skötselråd.


Back to content | Back to main menu